
Het prachtige eiland Bali in Indonesië staat bekend om zijn vulkanische bergen, stranden en koraalriffen – wat kun je nog meer vragen van een avontuur in het paradijs? Nou, we kunnen nog één ding bedenken: koffie.
Wat is er mooier dan je dag te beginnen met een slokje van uniek gezette en lokaal geoogste koffie voordat je enkele van de belangrijkste attracties van het eiland aandoet? Gelukkig voor ons heeft Bali een verscheidenheid aan unieke koffiesoorten om van te genieten, en een sterke cafécultuur, wat betekent dat het zowel toegankelijk als betaalbaar is.
Welke soorten koffie vind je hier? En hoe zit het met de beroemde Kopi Luwak-koffie? Waarom is het zo duur? Laten we het uitzoeken.
Wil je koffiebonen malen? Bekijk dan de gids voor de beste koffiemolen.
HOE IS KOFFIE NAAR BALI GEKOMEN?
Al vroeg in de koffiegeschiedenis werd koffie door de Nederlanders in het grootste deel van Indonesië geïntroduceerd . Hierdoor hebben veel Indonesische koffies Nederlandse roots . Bali is echter een uitzondering: Balinese koffie is ontstaan bij Lombok- handelaren die in het begin van de 20e eeuw koffieplantages op Bali begonnen te vestigen.
Indonesische koffiesoorten worden beschouwd als een van de beste ter wereld en worden beschreven als sterke houtachtige en aardse smaken. Ondanks dat ze verschillende wortels hebben, is Balinese koffie geen uitzondering.
De bodem van Bali is rijk aan voedingsstoffen uit de vulkanische bergen, en veel koffieboeren op Bali verbouwen hun koffiebonen naast citrusvruchten, wat de koffie een unieke fruitige smaak geeft.
Er zijn met name twee verschillende soorten koffie op Bali. De eerste is gebrande koffie, en hoewel Bali’s gebrande koffie anders is dan alle andere, is er een bekendere variant van Balinese koffie: Kopi Luwak, ook wel bekend als “kattenpoepkoffie”.
GEBRANDE KOFFIE
De belangrijkste koffieregio van Bali is de Kintamani-regio, gelegen in het noordoosten. Deze koffieplantages liggen bovenop een groot vulkanisch plateau waardoor de bodem van de regio extreem rijk is. Traditioneel zijn de koffiegewassen in Kintamani robuust, maar Arabica wordt steeds meer wijdverbreid als gevolg van de hogere verkoopprijs op de wereldmarkten.
ARABICA
Arabicabonen hebben over het algemeen een zoete, zachte smaak met tonen van suiker en fruit die de citrustonen van Balinese koffie aanvullen. Er wordt aangenomen dat het een van de eerste koffiesoorten is die wordt verbouwd en bijna 60% meer lipiden en tweemaal de hoeveelheid suiker bevat die Robusta bevat.
Het suikergehalte van Arabica zorgt ervoor dat de koffie minder bitter is en een schonere textuur heeft. Deze wenselijke eigenschappen zijn de reden waarom Bali-koffie zich steeds meer richt op Arabica- koffieplanten .
ROBUSTA
Aan de andere kant is Robusta sterker en korreliger met een kenmerkende nootachtige nasmaak. In vergelijking met Arabica bevat het echter meer van de antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor enkele gezondheidsvoordelen van koffie.
Bovendien, voor degenen die ’s ochtends een sterke oppepper nodig hebben, heeft Robusta gemiddeld 83% meer cafeïne dan Arabica.
Robusta-koffie wordt vaak gevonden in oploskoffie, wat het een slechte reputatie geeft, maar als je Robusta-bonen van hoge kwaliteit vindt , kunnen ze een korrelige, volle smaak hebben.
Over het algemeen is de complexiteit van Bali-koffie meestal het meest geschikt voor een medium branding. De smaak van Balinese koffie wordt wel eens vergeleken met Papoea-Nieuw-Guinea koffie en wordt in Japan hoog gewaardeerd.
WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ BALINESE KOFFIE?
PAS OP VOOR ZWENDELPRODUCTEN
Het is van vitaal belang om aandacht te besteden aan waar u uw Kopi Luwak-koffie vandaan haalt. Veel boeren gebruiken onmenselijke methoden en kooien wilde dieren, en het is belangrijk om geen wrede batterijboerderijen te steunen.
Bovendien hebben intriganten die op zoek zijn naar snel geld ook gerealiseerd dat iets dat nog eenvoudiger is dan het verbouwen van Luwak-uitwerpselen, is gewoon gewone koffiebonen te kopen en ze door te geven als een product van hoge kwaliteit. Volgens sommige onderzoeken is tot 80% van alle verkochte Kopi Luwak nep.
Helaas zijn er niet veel duidelijke manieren om te bepalen waar je koffie vandaan komt en wordt geproduceerd. Het Sustainable Agriculture Network (SAN) en enkele andere gevestigde koffiecertificeerders geven hun goedkeuringsstempel af op gecertificeerde, ethisch geproduceerde koffie , maar er is geen groot assortiment gecertificeerde producten beschikbaar en niet alle producten op de markt zijn gelegitimeerd.
Om koffie te zetten wil je natuurlijk weten wat de beste koffiemachine is voor jou. Lees er alles over in de beste koffiemachine test 2022!

Hoi! Ik ben Josephine en hou van koffie. Daarom leg ik je graag alles uit over de nieuwste koffie feitjes en de verschillende zetmethoden. Hier lees je mijn mening en ervaringen van A tot Z!