Wat is het verschil tussen espresso en koffie?

Wat is het verschil tussen espresso en koffie?

Sommige vragen kunnen gênant voelen om te vragen. Ja, je bent een koffieliefhebber, maar je hebt misschien een term geleerd voordat je de betekenis erachter volledig begreep. Dat kan geen kwaad, en we zijn hier om te vertellen dat er geen gênante vragen zijn als het om koffie gaat.

Laten we dus eens kijken naar espresso versus koffie en erachter komen wat de verschillen tussen beide zijn.

Wacht, is espresso geen koffie?

Ja, want koffie is de vloeistof die uit de boon wordt gehaald, niet de bereidingswijze. Een goede kop espresso krijg je door een specifieke bereiding van robusta of arabica koffiebonen.

Denk na over alle verschillende manieren waarop u koffie zet. Er is koffie met een French Press, koffie die je overgiet, koffie met een percolator via de kookplaat en meer. 

Dus alle espresso is koffie, maar niet alle koffie is espresso.

Espresso is geen andere koffieboon, hoewel koffiebranders een speciaal proces kunnen hebben voor bonen die bestemd zijn om espresso te worden . Sterker nog, koffiebranders geven er misschien de voorkeur aan om robuuste bonen van hoge kwaliteit te gebruiken om een extra boost van cafeïne toe te voegen, en typisch worden espressobonen langer en donkerder geroosterd dan die bedoeld voor dripkoffie.

Betekent dit dat u espresso bonen voor koffie kunt gebruiken? En kun je espresso maken met gewone koffiebonen? 

Ja. U kunt espresso maken met gewone koffiebonen, zolang u ze maar fijn maalt, en voor betere smaakresultaten moet u een donkere branding gebruiken. En met een grovere maling doen uw “espressobonen” het prima in uw filterkoffiezetapparaat.

De verschillen tussen koffie en espresso

De verschillen tussen koffie en espresso

Wat is het verschil tussen espresso en koffie? Er zitten veel verschillen tussen de twee. Meer dan alleen de hoeveelheid koffie. Hieronder lees je alles over het verschil tussen koffie en espresso.

Zetmethode

Wat is het verschil tussen espresso en koffie? Als het erop aankomt, is de zetmethode van espresso wat het echt onderscheidt. Andere bereidingsmethoden kosten tijd omdat ze afhankelijk zijn van de langzame filtering van heet water door koffiedik. Dit betekent dat er enkele minuten staan ​​tussen jou en verse koffie.

Espressomachines zetten onder druk en spuiten bijna kokend water door fijngemalen koffiebonen die in cakes zijn verpakt. Deze methode voor het maken van espresso geeft je in minder dan dertig seconden een complexe, aromatische en cafeïne-rijke shot koffie.

Je hebt natuurlijk geen chique machine nodig. Het maakt de voorbereiding gewoon eenvoudiger en nauwkeuriger. Niets houdt je dus tegen om te leren hoe je espresso kunt maken zonder een espressomachine. Onthoud gewoon dat het extra werk voor u betekent!

Ondanks de verschillen in druk tussen de bereidingsmethoden voor koffie en espresso, delen ze één zeer belangrijke overeenkomst: de zettemperatuur. De ideale zettemperatuur voor elke koffie is tussen de 195 en 205 graden Fahrenheit. Alles wat lager is en de smaakextractie lijdt, waardoor een matte drank wordt geproduceerd. Elke temperatuur echter hoger, en extractie is de minste van uw zorgen, aangezien uw koffie of espresso hoogstwaarschijnlijk verbrandt.

Smaak

Uw volgende vraag is waarschijnlijk “smaakt espresso anders dan koffie?”, En daarbij zeggen we dat het de moeite waard is om op te merken dat espresso en koffie eigenlijk een beetje anders smaken. Een shot espresso heeft de neiging om een ​​krachtigere smaak te hebben dan een mok met infuusbrouwsel. Dit komt waarschijnlijk omdat het niet is gemaakt met een filter, dus geen van de met smaak gevulde oliën gaat verloren. Druppelkoffie daarentegen is minder intens.

Druk

De hendel van een espressomachine is de schakelaar voor pure koffiemagie. De hoge druk is niet alleen de hoeksteen van snel koffiezetten , het helpt ook om de créma te ontwikkelen en rijke koffieoliën te verspreiden in het uiteindelijke espresso-shot.

Gefilterde koffie is  afhankelijk van de zwaartekracht om het water door de gemalen koffie te drijven om uw java te maken. Als u een mokkapot of zelfs een  Franse pers gebruikt , is de werkelijke druk die op het water en de koffie wordt uitgeoefend,  verwaarloosbaar als u meet in atmosferische bars.

Veel espressomachines hebben standaard negen bars, wat ongeveer gelijk is aan 130 pond per vierkante inch (PSI). Om die figuur in perspectief te plaatsen, zou je bijna 90 meter  diep in de oceaan moeten duiken om een ​​optimale espresso-druk te ervaren.

Het is een hoop druk en verklaart waarom espresso zo snel zo sterk zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *